Resipi doh roti
Assalamulaikum kepada semua pembaca dan rakan-rakan taulan,
Maaf la sebab da 2 hari beku blog ni..
Ok ni saya nk kongsi satu resipi untuk buat doh roti..pasti ramai yang nk tahu..
Langkah 1: Beli barang tersebut
Resipi doh roti
300ml air (kalau pakai air sejuk roti dia lagi empuk)
250gm butter (1/4 butter)
5 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
3 sudu besar tepung susu
1 paket mauripan (11gm)
500gm tepung hi-protein (gandum pon boleh cuma struktur die x berapa cantik)
Tu dia semua bahan2nya..maaf la yer background x berapa nk cantik..haha...xpe tu semua x penting yang penting cara nk buat tu..
Langkah kedua: masukkan semua bahan2 tersebut dalam mesin penguli noxxa tu..mesti ingat air, butter, garam, gula, tepung susu dimasukkan dahulu sebelum dimasukkan tepung tu..sbb mauripan mesti berada di atas tepung roti tu..
*mauripan tidak boleh terkena air langsung sebab nnt doh roti tu xkan jadi.
Langkah ketiga: masukkan mesin menguli ni kedalam noxxa breadmaker dan pilih program 10 untuk buat doh. untuk program ini, masa yang diperlukan untuk menguli adalah selama 1jam 30 minit( bapak ah lama gile)..tapi biasanya saya akan ambil masa 30 minit saja..sbb kalau biarkan die selama 1 jam doh tu akan kembang sekembang2nya..tapi sebab xtahan da so saya amik 30 minit jer..terpulanglah pada rakan2 nk ambil masa berapa lama..
Langkah ke 4: Kebiasaanya saya akan biar mesin tu uli selama 5 minit baru saya keluarkan untuk ratakan tepung uli itu..tapi kalau x ratakan pon boleh cuma tepung die xkan sebati la..tgk baru 5 minit uli da camni..cuba bayangkan kalau uli sendiri pakai tangan..5 minit..1 minit je saya da berhenti lepas tu tgk tv..haha..
Ni doh selepas saya biarkan dia uli dalam 30 minit cantikkan..haha..masa ni geram da tgk sbb da jadi doh..tangan dok gatal je nk buat roti..
Langkah ke 5: Panaskan oven noxxa tu..(maaflah sebab xsempat nk ambil gamba sbb tgh seronok bentukkan doh tadi..huhu)..
untuk bakar roti pilih
temp 190celcius
masa 18 minit (kalau roti masih belum perang tambah lagi 2 minit)
Langkah ke 6: Sapu butter atas roti yang da jadi tu..lepas tu..Baca bismillah, panggil adik2, ibu dan ayah..lepas tu ngap la apa lagi...haha..roti yang saya buat malam tadi..roti inti kacang merah, roti inti cheese, roti inti serunding daging..ni sebenarnya ada lagi roti yg tengah bakar tapi dah xtahan sangat lupa nk ambil gamba sbb geram makan roti panas2..
Sekian itu sahaja dari saya..terima kasih kepada semua pembaca..kalau ada sesiapa yang ingin melihat demo buat roti bolehlah tuan puan pm saya..
Maaf la sebab da 2 hari beku blog ni..
Ok ni saya nk kongsi satu resipi untuk buat doh roti..pasti ramai yang nk tahu..
Langkah 1: Beli barang tersebut
Resipi doh roti
300ml air (kalau pakai air sejuk roti dia lagi empuk)
250gm butter (1/4 butter)
5 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
3 sudu besar tepung susu
1 paket mauripan (11gm)
500gm tepung hi-protein (gandum pon boleh cuma struktur die x berapa cantik)
Tu dia semua bahan2nya..maaf la yer background x berapa nk cantik..haha...xpe tu semua x penting yang penting cara nk buat tu..
Langkah kedua: masukkan semua bahan2 tersebut dalam mesin penguli noxxa tu..mesti ingat air, butter, garam, gula, tepung susu dimasukkan dahulu sebelum dimasukkan tepung tu..sbb mauripan mesti berada di atas tepung roti tu..
*mauripan tidak boleh terkena air langsung sebab nnt doh roti tu xkan jadi.
Langkah ketiga: masukkan mesin menguli ni kedalam noxxa breadmaker dan pilih program 10 untuk buat doh. untuk program ini, masa yang diperlukan untuk menguli adalah selama 1jam 30 minit( bapak ah lama gile)..tapi biasanya saya akan ambil masa 30 minit saja..sbb kalau biarkan die selama 1 jam doh tu akan kembang sekembang2nya..tapi sebab xtahan da so saya amik 30 minit jer..terpulanglah pada rakan2 nk ambil masa berapa lama..
Langkah ke 4: Kebiasaanya saya akan biar mesin tu uli selama 5 minit baru saya keluarkan untuk ratakan tepung uli itu..tapi kalau x ratakan pon boleh cuma tepung die xkan sebati la..tgk baru 5 minit uli da camni..cuba bayangkan kalau uli sendiri pakai tangan..5 minit..1 minit je saya da berhenti lepas tu tgk tv..haha..
Ni doh selepas saya biarkan dia uli dalam 30 minit cantikkan..haha..masa ni geram da tgk sbb da jadi doh..tangan dok gatal je nk buat roti..
Langkah ke 5: Panaskan oven noxxa tu..(maaflah sebab xsempat nk ambil gamba sbb tgh seronok bentukkan doh tadi..huhu)..
untuk bakar roti pilih
temp 190celcius
masa 18 minit (kalau roti masih belum perang tambah lagi 2 minit)
Langkah ke 6: Sapu butter atas roti yang da jadi tu..lepas tu..Baca bismillah, panggil adik2, ibu dan ayah..lepas tu ngap la apa lagi...haha..roti yang saya buat malam tadi..roti inti kacang merah, roti inti cheese, roti inti serunding daging..ni sebenarnya ada lagi roti yg tengah bakar tapi dah xtahan sangat lupa nk ambil gamba sbb geram makan roti panas2..
Sekian itu sahaja dari saya..terima kasih kepada semua pembaca..kalau ada sesiapa yang ingin melihat demo buat roti bolehlah tuan puan pm saya..
siapa yang nak join kutu noxxa bread maker ni boleh pm yer
retail price rm 1170.00
kutu 10 bulan RM110 X 10 bulan
cash RM1023.
berminat boleh wassap amira 0179278046
No comments:
Post a Comment