Gulai ikan NASI DAGANG
Se ekor Ikan tongkol rebus dengan asam keping+garam+gula melaka..(ni arwah mentua yang ajar... sedap juga... ada juga yang letak cuka supaya ikan lebih pejal,.)
bahan A
6 ulas bawang merah
5 biji lada kering
2 inci lengkuas
1 inci kunyit
2 sudu serbuk ketumbar (kalau tak masuk pun tak pe, tapi kalau masuk lagi sedap masakan.)
1/2 kg Santan
Kisar bahan A. Stir Fry. Campur bahan A, santan dengan air rebusan ikan dan asam keping. kacau hingga menggelegak. Nak bau yang wangi masukkan 2 biji lada besar merah @ hijau, Masukkan ikan yang telah direbus. Sedia untuk dimakan.
Kalau nak masak udang, boleh guna kuah dari gulai ikan sebelum dicampur dengan ikan. Udang direbus sekejap dengan sedikit garam dan gula melaka.
Ini lah hasilnya seperti dalam gambar. Alhamdulillah periuk Noxxa banyak mempercepatkan urusanku menyediakan makanan dengan cepat dan halal kepada anak-anak.
Kepada rakan-rakan yang sibuk bekerja atau masih belajar seperti saya, amatlah saya syorkan belilah satu periuk ini. Sekurang-kurangnya kita dapat menyediakan makanan yang sihat untuk keluarga. Menyediakan makanan untuk keluarga adalah tanggungjawab kita dan dituntut agama.
Selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment